dilluns, 5 de maig del 2014
DESTAQUEM
ACTIVITATS FINALS
JOCS
En aquestes pàgines podreu trobar jocs per pràcticar la música:
http://www.aprendomusica.com/aprendreMusica.htm
WEBQUEST 2
Aquesta WebQuest és per investigar i conéixer els instruments de percussió. L'objectiu d'aquesta és que per parelles facen un treball sobre les característiques més importants de la família de percussió.
WEBQUEST
Ací teniu l'enllaç a una WebQuest interessant sobre música, creada per alumnes de 1r i 2n curs de l'ESO, on podreu trobar més informació sobre els instruments de l'orquestra, a més de fer una tasca sobre aquests.
LA MELODIA
La melodia és una sèrie d'esdeveniments o sons lineals. Es contraposa a l'harmonia que és la simultaneïtat de sons. A més, aquesta successió ha de contenir canvis i alhora ser percebuda com una sola entitat per a ser anomenada melodia.
EL RTIME
El ritme és el paràmetre que determina la durada del so i el silenci entre un so i un altre. Aquest i la melodia són, bàsicament, els elements que permeten caracteritzar una frase musical, encara que hi ha altres.
En l'actualitat s'ha ficat de moda fer ritme amb els gots i les mans.
Tot va començar amb el videoclip aquest:
Vols aprendre? Ací tens els passos a seguir!:
Ací podeu trobar una unitat didàctica perquè els mestres la puguen dur a terme a l'aula.
diumenge, 4 de maig del 2014
LA MÚSICA I LES TRADICIONS
La música és part de les tradicions. Cada vegada que celebrem qualsevol cosa com un aniversari, un dia de Pasqua, el fi de curs, el Nadal, sempre tenim cançons especials per aquests dies. A més, la música està també a les danses i els jocs populars.
Per això i moltes coses més podem dir que la música crea història.
A continuació anem a mostrar moltes d'aquestes cançons, jocs i balls populars perquè mai perdem les tradicions de les nostres terres.
- DANSES POPULARS:
Boleros
- CANÇONS:
ACTIVITATS FAMÍLIES INSTRUMENTALS
Per posar en pràctica el que hem vist anteriorment sobre les famílies musicals, ací proposem diverses activitats per a realitzar a classe o a casa.
- Digues quines són les famílies instrumentals que podem trobar i en que es diferèncien. A més, posa un exemple de cadascuna.
- Classifica els següents intruments musicals segons la família.
3. Amb ajuda d'un adult i el següent vídeo, crea les teues pròpies maraques com s'indica.
4. Ompli el següent full.
divendres, 2 de maig del 2014
LA FAMÍLIA DE CORDA
Els instruments de corda o cordòfons són els que produeixen el so mitjançant les vibracions d'unes cordes, normalment amplificades per una caixa de ressonància.
Aquesta família es pot classificar segons es toque la corda en:
- INSTRUMENTS DE CORDA FREGADA: Són els que el seu so és obtingut a través d'un arc. El conjunt de cordes està tensat sobre l'arc. Les cordes són frotades per obtindre el so.
- INSTRUMENTS DE CORDA POLSADA: Són els que sonen per la vibració de diverses cordes quan són polsades.
- INSTRUMENTS DE CORDA PERCUDIDA O COLPEJADA: Són els que fan sonar les cordes donant-lis colps. Quan toquem una tecla un mecanisme que porta un martellet percudeix la corda produint el so.
LA FAMÍLIA DE PERCUSSIÓ
Aquesta família és la més gran de totes, ja que té un gran nombre d'instruments amb característiques molt diverses.
LA FAMÍLIA DE VENT METALL
Per altra banda, la família de vent metall, també produeixen el so amb una massa d'aire. Aquests consisteixen en un tub llarg i estret de metall, que va fent-se més ampli gradualment des de l'embocadura fins al pavelló.
L'embocadura té forma d'embut i els instrumentistes li anomenem "boquilla".
dijous, 1 de maig del 2014
LA FAMÍLIA DE VENT FUSTA
En primer lloc trobem la família de vent fusta. Aquest tipus d'instruments són els que el so es produeix gràcies a una massa d'aire que entra a l'instrument. A més, es classifiquen en fusta, no pel seu material, sinó que ací es troben els instruments que són tubs amb forats.
INSTRUMENT
Un instrument musical és un artefacte modificat o construït de manera que tinga unes peces que puguen ressonar en ser accionades amb el propòsit de generar música. En principi qualsevol objecte que produïsca so pot servir com a instrument musical, però l'expressió s'aplica generalment a enginys que tenen aquesta utilitat específica; és a través del propòsit que l'objeccte es converteix en un instrument musical.
Com podreu imaginar hi ha molta varietat d'instruments, per això, per poder estudiar-los millor, els instruments es classifiquen en famílies.
- INSTRUMENTS DE VENT FUSTA
- INSTRUMENTS DE VENT METALL
- PERCUSSIÓ
- CORDA
EL SO I LES SEUES QUALITATS
VARIACIONS EN LA DURACIÓ
Com ja hem vist, les figures musicals representen una duració determinada, però aquesta pot variar, ja que hi ha signes que modifiquen la duració de les notes, com són:
- La lligadura de prolongació és un signe en forma d'arc que es col·loca entre dues notes seguides de la mateixa altura sumant les duracions de les mateixes.
- El puntet és un puntet que es col·loca a la dreta de la nota i li augmenta la meitat del seu valor.
- El calderó és un arc amb un punt en el seu centre que pot col·locar-se damunt o davall d'una nota, i l'efecte del qual consisteix a prolongar la duració de la mateixa a voluntat de l'interpret. Mentre es manté el so de la nota amb el calderó la pulsació queda en suspens.
- Observa els següents compassos amb figures musicals. Assenyala els calderons, els puntets i les lligadures.
NOTES MUSICALS
La música, com hem pogut vore en l'anterior entrada, és un art que es manifesta en l'organització dels sons i dels silencis en el temps. Aquesta organització es pot donar gràcies a les notes musicals, que són les grafies que representen els sons.
Cadascuna d'aquestes notes pot representar-se amb una figura diferent depenent de la seua duració, trobem:
Cadascuna d'aquestes notes pot representar-se amb una figura diferent depenent de la seua duració, trobem:
Per altra banda, els silencis són la representació gràfica de l'absència de so, i a cadascuna de les figures anteriors li correspon un. La duració dels silencis és equivalent a la duració de la seua figura corresponent.
ACTIVITATS PER POSAR EN PRÀCTICA L'ANTERIOR.
- Observa les següents figures musicals. Torna a dibuixar-les per separat i escriu al seu costat el nom i la duració de cadascuna.
- Uneix cada figura musical amb el silecia que corresponga i escriu al costat el nom d'aquest.
- Utilitza totes les figures musicals que consideres per a dibuixar:
- 4 temps
- 8 temps
- 10 temps
- 5 temps
dilluns, 28 d’abril del 2014
PER QUÈ L'ENSENYAMENT MUSICAL?
“Quatre
són les matèries que s'acostuma ensenyar: Lectura, escriptura,
gimnàstica i música... Les lletres i el dibuix s'ensenyen per ser
útils en la vida i tenir moltes aplicacions, la gimnàstica perquè
estimula el valor i la música per l'oci, el qual cal dir-ho, és el
principi de totes les coses” “La música té el poder de produir
un determinat efecte en el caràcter moral de l'ànima, i si té el
poder d'això, és evident que els joves han de ser orientats a la
música i han de ser educats en ella…”(Aristòtil)
Moltes
investigacions han demostrat que la música desenvolupa la
personalitat i la intel·ligència de les persones. A més,
l'aprenentatge de la música desenvolupa capacitats perceptives,
expressives i comunicatives. També, aquesta contribueix a l'educació
intel·lectual, corporal i emocional.
Per
tant, aquesta matèria ha de ser considerada com a dret i necessitat
per als alumnes, perquè així puguen desenvolupar totes les
destreses anteriors.
"Tot millorarà quan es comprenga que l'ensenyament de la música ha de començar en l'etapa preescolar, que l'educació musical no és una opció sinó un dret, que si desitgem educar amb equitat llavors s'ha de propiciar un desenvolupament harmónic als nostres nens"
( Martorell)
dissabte, 26 d’abril del 2014
QUÈ ÉS LA MÚSICA?
"La música és el plaer que experimenta la ment humana en explicar sense adonar-se que està explicant." (Leibniz)
La música és l'art que es manifesta en l'organització dels sons i els silencis en el temps. És l'art de la generació, manipulació i combinació dels sons, produïts per veus humanes o per instruments, produint missatges dotats d'unitat, continuïtat i coherència.
BENVINGUTS A COM SONA AIXÒ
Hi ha vegades en la vida que necessitem escoltar música per relaxar-nos, pensar, desconnectar...A més, els sons sense adonar-nos estan al nostre entorn les 24 hores del dia, ja siga per escoltar música a la ràdio, a la televisió, sentir els sorolls dels cotxes, de la gent parlant, però el més important és que escoltem so quan ens comuniquem d'una manera oral, és a dir, quan parlem.
Moltes vegades no li donem importància a l'ensenyament de la música i no ens adonem que és bàsic per a les persones. Durant aquest blog podreu trobar enllaços d'interés per fer exercicis, descobrir músics, estudiar història musical i moltes coses més que us podran ajudar amb aquest tema.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)